Mezőgazda otthon hobby kert
Az ősszel kezdetét veszi a természetben a felkészülés a télre, egy nyugalmi állapotra, de ez az időszak alkalmas arra, hogy előkészüljünk a következő tavaszra. Amennyiben előrelátóak vagyunk ennek az évszaknak a lágyan simogató napsugarai kiválóan alkalmasak a kerti munkához. Az ősz remek időszak a facsemeték és a gyümölcsbokrok ültetéséhez.

 Őshonos fajták

A legegyszerűbb dolgunk – főleg, ha először próbálunk ültetni -, azokkal a fajtákkal van, amelyek maguktól is megteremnek Magyarországon. Ilyen a fák közül az alma, a körte, a cseresznye, a szilva és a barack; bokrok közül pedig az egres, a köszméte, a piszke, a ribiszke, a riszméte, a josta, a málna, a szeder, az áfonya, a szamóca, a húsos som, a homoktövis, az egybibés galagonya és a fekete berkenye fajták.
 
Erre figyeljünk vásárláskor
 
A kiválasztásnál jó, ha ügyelünk arra, hogy melyek a hazánkban honos fajták, hiszen azok kevesebb ápolást igényelnek, mint egy egzotikus növény. De ami a legfontosabb, vásárlásnál alaposan nézzük meg a csemetét!
 
Ha megfelelő körülmények között tárolták a faiskolában, akkor vesszőinek héja feszes, ha esetleg ráncosnak látjuk, akkor valószínűleg nem jól ápolták és kiszárad. Utóbbi esetben sincs egyébként nagy baj, ilyenkor a csemetét ültetés előtt pár napra vízbe kell állítani, így pótolni tudja az elvesztett nedvességet.
 
Így ültessük el a kiválasztott növényt
 
A csemetének az a legoptimálisabb, ha pont olyan mélyre ültetjük a földbe, mint ahogyan a faiskolában volt. Ha nem így teszünk, a túl mélyre ültetett növény gyökerei befulladnak, és nem erednek meg, ha magasabbra kerül, mint kellene, akkor könnyen megfagyhatnak vagy kiszáradhatnak.
Ha már vannak gyümölcsfáink és bokraink
 
Ha már rendelkezünk ültetvénnyel korábbi évekről, akkor azok tisztogatásának is most van itt az ideje. Sorrendben kezdjük az almatermésűekkel, ezt követően a gyümölcsbokrok következzenek, figyelve arra, hogy a ribiszke, a köszméte, a málna, valamint a csonthéjasok közül a kajszi- és az őszibarack metszésével meg kell várnunk a rügyfakadást.
 
Figyeljünk arra, hogy a metszés következtében sebek keletkeznek a fákon. A mikroorganizmusok szövetekbe kerülését azonban a sebek kezelésével megakadályozhatjuk.
 
A metszést kizárólag fagymentes napokon végezzük, ellenkező estben a hajtásokon ejtett sebek nem gyógyulnak be. A hideg évszakok végeztével – egyelőre még csak lélekben - fel kell készülni a kertünkkel kapcsolatos tavaszi ápolásra.