Valló László kertészet, növénytermesztés, gyümölcsfa metszése, növényszaporítás, gyümölcsfajták
Ellenőrzött, vírusmentes fákat vásároljunk!

Eljött az ideje a gyümölcsfák legegyszerűbb szaporítási módjának, a szemzésnek, amelynek a csonthéjasok szaporításában kiemelt jelentősége van. Ez azonban nemcsak a profik módszere, a szemzéssel mi, a család ellátására termelő kertészkedők is élhetünk. Mert noha a faiskolai lerakatokban igen nagy a gyümölcsfajok és -fajták választéka, megeshet, hogy amire nekünk szükségünk lenne, az mégsem kapható. A szemzéssel ez a gond elhárítható, amennyiben szemet -nyári rügyet- tudunk szerezni az óhajtott fajtából. Amiben különösen nagy segítség nemcsak a profi faiskolások, de a mi számunkra is az érdi Elvira-majorban található központi törzsültetvény, ahol közel 300, különböző fajtájú csonthéjas fát őriznek, amelyek már önmagukban is fölbecsülhetetlen értéket jelentenek a genetikai állomány megőrzése szempontjából, ráadásul még vírusmentesek is, ami szintén nagy előny. Egy vírusfertőzött gyümölcsfa ugyanis 20-40 százalékkal terem kevesebbet, és a termésének a minősége, mérete is elmarad a genetikailag lehetségestől. Arról nem is szólva, hogy a vírusos, legyengült fa fogékonnyá válik egyéb, pl. gombás betegségekre is, és védelmi, fenntartási költsége megnövekszik. (A külföldről behozott szaporítóanyagok között bizony akadnak fertőzöttek is.)
 

Az érdi Elvira-majorbeli fákat szigorúan ellenőrzik, gondosan óvják a vírushordozóktól; még a virágaikat is leszedik, hogy a méhek ne járhassák, amelyek esetleg megfertőznék a virágon át. Nem véletlenül, ugyanis a vírusmentesség egyre nagyobb érték, és ilyen értelemben az Elvira-major valóban öregbíti hazánk jó hírét a magyar gyümölcsök, illetve az elit szaporítóanyagok terén szerte a világban.
 

Az Elvira-major tehát nyitott a kertészkedők számára is: erd@mkszn.hu. Munkatársaik az kérik, hogy az igénylők a szemzés előtt legalább egy héttel jelezzék kérésüket a faj, a fajta és a rügyszám megadásával. Ugyanitt alanynak való is rendelhető, amelyeket bujtvány, dugvány vagy magonc formájában szaporítanak. Érdemes számolni, mert a szemzőhajtást és az alanyt innen beszerezve és otthon beoltva olcsóbban juthatunk oltványhoz, ami ráadásul garantáltan vírusmentes.