Valló László kertészet, egzotikus gyümölcsök, házikerti gyümölcsök
Szőrös C-vitamin bomba

Évek óta jó ára van a kivinek a magyar piacon, kézenfekvő a gondolat, hogy legalább a szükségletünk egy részét termeljük meg itthon. Annál is inkább, mert hazánk jó néhány termőtája alkalmas a termesztésére. Például a Zala megyei Becsehely térsége, ahol a négy hektárnyi üzemi ültetvényben álló mintegy háromezer tő termése hamarosan már a hazai piaci kínálatot gazdagítja. Egyúttal bátorítást is adva ahhoz, hogy a kivi termesztése házikerti körülmények között is eredményes lehet.

Általánosságban igaz, hogy ahol a szőlő megterem, ott a kivi is megél. Sőt, léteznek kifejezetten hidegtűrő változatai is, mint például a kis gyümölcsöt hozó mandzsu kivi, amelyet már számottevő területen termesztenek az északi Lengyelországban. De a nagy gyümölcsöt termő fajták is bírják a hideget: egészséges, jól beérett töveik jó esetben a mínusz 20 fokot is elviselik. Az viszont tény, hogy a növény érzékeny a késő téli, kora tavaszi fagyokra, mivel a nedvkeringése korán beindul. Talajigénye sem valami extra, a mélyrétegű, tápdús földben fejlődik a legszebben. A sok meszet azonban rosszul tűri, ilyen földben ne próbálkozzunk vele. Kifejezetten vízigényes, eredményesen csak öntözve termeszthető.

A kivi kúszónövény, olykor 15 méteres hajtásokat is fejleszt, házi kertben erős támrendszer mellett, lugas formában tanácsos termeszteni, mint a szőlőt. A sorban a töveket legkevesebb 2 méterre ültessük egymástól. Egy-egy növényből két méter magas törzset („tőkét”) neveljünk, ebből a magasságból indítsuk a vázkarokat, amelyeken gyakran két méter hosszú vesszők fejlődnek.

A kivi váltivarú, kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy legalább két, különböző nemű tőből kell létesítenünk az ültetvényt. Úgy számoljunk, hogy egy-egy hím példány 5-8 nőivarú egyedet képes beporozni. Mivel a virágok a második éves vesszők végén képződnek, ezeket metszetlenül kell hagyni. A már letermetteket tőből el kell távolítani.

Konténeres szaporítóanyaga a kertészetekben beszerezhető. Legnépszerűbb termő fajtája a Hayward, amihez a Tamuri porzófajtát válasszuk. Nagy termesztési előnye, hogy utóérő és sokáig eltartható. Betegsége, kártevője nincs, növényvédelmet nem igényel.