Valló László otthon hobby kert
Tibetben az „egészség tárának” tartották a homoktövist, az ókori Kínában népszerűbb volt, mint a nagy hírű ginzeng gyökér.

 A kínai császárok évezredeken át az olajával gyógyították magukat, de Dzsingisz Kán katonái is rendszeresen ették, hogy növeljék állóképességüket, küzdeni tudásukat. A régi görögök a lovaknak adták gyümölcsét az olimpiai játékok előtt, hogy erősítsék szervezetüket és fényesítsék a szőrüket (mert az gyönyörűen csillogott tőle). Innen származik latin neve is, ami a hippos=ló és a phaes=fényes görög szavak összegyúrásából keletkezett, a Hippophae rhamnoides.

Napjainkban Kína a legnagyobb termesztője, de Oroszország népeinek is kitüntetett gyümölcse a „szibériai ananász”, ahogy a távol-keleti vadászok nevezik.

Amilyen jellegtelen, mondhatni közönséges ez a 3-5 méterre növő, sűrűn ágas-bogas cserje, annál különlegesebb és értékesebb a tövisei között őrzött gyümölcse. Ami mindenekelőtt gyógynövény, hiszen gazdag hatóanyag-tára révén (amit hosszan sorolhatnánk) védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti a öregedést, általános legyengülés, illetve műtét után erősíti a szervezetet, javítja annak általános egészségi állapotát. Emellett hámosító és gyulladáscsökkentő hatása révén segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Jótékonyan hat a száraz, repedezett bőrre és véd a káros UV-sugárzástól. Mivel C-vitamin tartalma igen tetemes (a citromnak tízszerese), ezért ideális téli „gyógyszer” is. A magból préselt olaja – baktériumölő hatása révén – eredményesen használható torok- és mandulagyulladás, illetve orrnyálkahártya-gyulladás orvoslására. Helyileg használva fölgyorsítja a sebgyógyulást (főleg az égési- illetve fagysérülések esetében). De hatásos a bélgyulladások, gyomor- és nyombélfekélyek, valamint az aranyér kezelésében is.

 

Termése szeptember végéig érik be, akkorra megédesedik. Az érett terméseket azonnal föl kell dolgozni vagy mélyhűtve tárolni. Gyümölcsét elsősorban földolgozva, rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp, kompót formájában fogyasztjuk. Az érett bogyó nyersen vagy frissen préselve és mézzel ízesítve kiváló csemege is. Csupán napi egy bogyónyi mennyiség elfogyasztása is hatékonyan védi egészségünket.

A homoktövis vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett (eszmei értéke 10 ezer forint), engedélyezett szaporítóanyaga a faiskolákban kapható. Mivel kétlaki és szélporozta növény, telepítése esetén 9 nőivarú példányhoz egy fiút kell társítani.