Valló László horgászat, horgászvíz, halászat, halfajtatan, állatvilág
Kapás van! A pontyfélék a világ legnépesebb halcsaládja

Több mint 1500 fajjal a pontyfélék alkotják a világ legnépesebb halcsaládját. Ezek egyike az európai ponty, a Duna és mellékfolyóinak őshonos faja. Leggyakoribb vad formája a közönséges tőponty, ebből született céltudatos nemesítéssel a nemes tógazdasági ponty. Ennek ismert változatai a tükörponty, illetve az alig pikkelyezett bőrponty. A megnyúlt testű nyurga ponty nálunk élő ugyancsak vad változat, amely különleges genetikai értéket képvisel.
 

A ponty legkedveltebb élőhelyei a sekély, könnyen melegedő, iszapos medrű, álló és lassan folyó vizek. Vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód jellemzi a magyar horgászok „főhalát”, és melyik horgász szívét ne dobogtatná meg, ha látja a nádszálak ütésszerű mozgatását, vagy a nyílt vízfelszínen megjelenő buboréksort, amelyekről tudja, hogy a pontytúrás jelei. A vízi növények fiatal hajtásait éppúgy fogyasztja, mint a szúnyoglárvákat, a kisebb rákokat, de a tógazdaságokban a legkülönfélébb növényi táplálékra is rászoktatható. Kiválóan alkalmazkodik, így sokféle vízben megél, a mocsarakban is, de ott találjuk a folyók erősen szennyezett szakaszán is, ahol sajnos mérgező anyagok halmozódhatnak föl a zsírjában. Ívása a tavasz végére esik, májusban nem horgászható, kifogható mérete legalább 30 centiméter. A kapitális példányok testhossza az egy métert is meghaladhatja, súlyuk jóval 30 kiló fölött lehet. A hazai horgászrekord – a MOHOSZ listája szerint – 39,60 kiló és 2015-ben akadt a horogra.
 

A ponty húsa kitűnő ízű, mérsékelten szálkás és változatos módon készíthető el, így nem csoda, hogy a hazai halfogyasztás döntő hányadát teszi ki. Húsának értékét már az ókori görögök és rómaiak is fölismerték, tavakban tenyésztették. A középkorban számos szerzetesrend tavaiban ott fickándozott, húsa böjt idején különösen nagy becsben volt. Napjainkban a halgazdaságaink nagy számban nevelik és rendszeresen telepítik a horgászkezelésben lévő vizekbe is. Horgászata úszós és fenekező készségekkel egyaránt dívik, külön módszert képvisel az angol horgászok által kifejlesztett, igen hatékony bojlis horgászat, amely nálunk is népszerű. Csalija a nagy fehérjetartalmú, különlegesen ízesített „csodagolyó”, a bojli.

És egy érdekesség: amilyen népszerű a ponty Európában, olyannyira nemkívánatos Ausztráliában. Miután betelepítették, hamarosan eluralkodott a kontinens vizeiben, és mivel eleszi az ottani őshonos halak elől a táplálékot, ma már azok puszta létét veszélyezteti. Régóta él a rendelet, miszerint a kifogott pontyot nem szabad visszadobni, ez azonban kevésnek bizonyult. Újabban a pontyos vizek herpeszvírussal való fertőzésével próbálják gyéríteni, ami csak a pontyra jelent halálos veszélyt, az őshonos hal- és állatfajokra nem.