Wenszky Ágnes szőlészet-borászat, szőlőlugas, szőlőszüret, borkészítés
A szőlőben egész évben végzett munka csúcspontja a szüret, ami meghatározza a borunk minőségét

A szőlősgazda vagy akár csak egy szőlőlugas tulajdonosa szinte egész évben figyeli szőlője fejlődését, de figyeli az időjárást is, ápolja, metszi a tőkéket a művelésmódnak megfelelően, gondoskodik a tápanyagellátásáról, permetezi a kórokozók és a kártevők ellen, az édesedő fürtöket igyekszik megvédeni a seregélyektől, darazsaktól, hogy aztán elérkezzen a várva várt pillanat, a szüret.
A főleg házikertekben gyakori szőlőlugas is képes arra, hogy borkészítésre elegendő szőlőt teremjen. A lugas kialakítása szakértelmet kíván, aminek néhány rendkívüli lugas is a bizonyítéka. Olaszországban, Kaliforniában 100 évnél is idősebb szőlőtőkékről írnak, amelyek több száz kilogramm fürtöt érlelnek. Ha ilyen tőkét nem is tudunk nevelni, de az eredetileg fára kúszó szőlőből árnyat és sok fürtöt adó lugast tudunk kialakítani, aminek termésmennyisége már borkészítésre is elegendő.

A szüret időpontjának meghatározása sem könnyű feladat, mert az a legkedvezőbb, ha ideális időpontban tudjuk leszedni a termést. Vagyis akkor, amikor a szőlő teljes érésben van. Ez érvényes a fehér és a kék szőlőfajták esetében, de a ma oly divatos és népszerű illatos borokat adó fajtákat, például a muskotályos fajtákat kicsit előbb kell leszedni, amikor a legintenzívebbek az illatanyagai. A próbaszüret ad bizonyosságot arról, hogy mikor van a szüret legkedvezőbb időpontja. Amikor tapasztalatunk, bogyókóstolásaink, a bogyószín változásának észlelése után gondoljuk, hogy lassan eljön a szüret ideje, néhány kilogramm szőlőből préseljünk mustot. Mérjük meg mustfokolóval a mustfokot, és akkor döntsük el a szüret időpontját.
A szüret előkészítése nagy odafigyelést igényel. Elsősorban a tisztaság, ami elsőszámú követelmény. Minden eszköz, edény, kád, prés a lehető legtisztább legyen a szüret idejére, és ha több napos a szüret, akkor minden nap tiszta metszőollóval, vödrökkel kell elindulni a tőkék közé. Az aznap leszedett szőlőt még aznap dolgozzuk fel a zúzóbogyózóval, hogy a szőlőszemekben lévő értéket minél jobban feltárjuk, s így megkönnyítsük a sajtolást. Az így kapott must magától is erjedésnek indul, de ma már fajélesztőt használnak a gyors erjedés megindulásához, hogy a borerjedési problémák a minimálisra csökkenjenek. Ha mégsem tapasztaljuk a normális erjedési folyamatot, vagyis a mustfok csökkenését észlelünk, vizsgáljuk meg, mi lehet az oka. Ha a must erjedése lassan indul be és aztán normális ütemben zajlik vagy gyorsan megindul, de intenzitása csökken, vagy az erjedés folyamata hirtelen elakad, orvosolni kell ezeket a hibákat. Ne várjuk meg, hogy egész éves munkánk után ezen bukjon meg a borkészítés folyamata. Készüljünk fel a várható események kezelésére, kérjük ki tapasztaltabb borászok véleményét, és olvassuk a Mezőgazda Kiadó széles választékú, a szőlővel, szőlőműveléssel, borkészítéssel, borászattal foglalkozó szakkönyveit, amit neves, nemzetközileg is elismert hazai, közép-európai szakemberek írtak.