Valló László kertészet, szőlészet, szőlészet-borászat, szőlőtermesztés, ökológiai szőlőtermesztés
A szőlő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék

Régi közmondásunk, a „Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér” minden bizonnyal az ínséges időkben született, és abban a reményben fogant, hogy jönnek majd jobb esztendők, amikor nem lesz hiány semmiből. Mert a szőlő lágy kenyérrel a jóllakást, a teljes megelégedettséget jelenítette meg. És jeleníti meg ma is, hiszen két olyan értékes táplálékról van szó, amelyen akár élete végéig is elélhet az ember.
Napjainkban igazán gazdag a szőlőfajta-választék, és nagy kár lenne kihagyni a kertből. Ha kisebb a területünk, csemegeszőlőt válasszunk, lehetőleg több fajtát, úgy válogatva össze, hogy érésidőben kövessék egymást. Tudni kell azonban, hogy országunk a szőlőtermesztés északi határvonalán fekszik, és kifejezetten meleg- és napfényigényes növénnyel van dolgunk. Fürtjei ott érnek be maradéktalanul, ahol reggeltől estig éri őket a nap. Nem viseli el a fák, sőt a másik szőlő árnyékát sem, ezért ne ültessük sűrűn a töveket. Mivel a téli és a kora tavaszi, olykor még a májusi fagyok is veszélyeztetik, ezért fagyzugba vagy szélnek erősen kitett, huzatos helyre ne ültessük. Ha módunkban áll, neveljünk lugast a fajtákból, hiszen ebben a művelési módban a szőlő csodákra képes.
A szőlő nem utóérő, ezért csakis akkor szedjük, ha a bogyók az egész fürtön beértek. Száraz időben, a harmat fölszáradása után szüreteljünk, a termést vigyük hűvös helyre. Beltartalmát tekintve növényünk 70-80 százaléka víz, energiatartalma a gyümölcsök többségénél nagyobb. Az energiát adó szénhidrátok nagyobb hányada szőlőcukor, a fönnmaradó kisebb hányadot a gyümölcscukor teszi ki. Fehérjét csak szerény mennyiségbe tartalmaz, annál több szerves savat és élelmi rostot. A csemegeszőlők savtartalma különösen gazdag és kellemes ízhatású, amitől üdítővé, étvágygerjesztővé válik a gyümölcs. A vitaminok közül B1-, B2-, C- és K-vitamin, továbbá folsav és béta karotin található a szőlőben, az ásványi anyagokat tekintve pedig sok foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. De színanyagai és más vegyületei is igen értékesek. A kék bogyójú fajtákban kimutatott rezveratrol nevű természetes hatóanyagról, illetve annak áldásos tulajdonságairól igen sok cikk született, amelyet azonban nem föltétlenül oszt a tudományos közvélemény, miután e sok pozitív hatás az embernél máig nem bizonyított. Egyet kivéve, nevezetesen: a rezveratrol nagy mennyiségű napi fogyasztása csökkenti a vércukorszintet. Azt viszont senki nem vitatja, hogy a szőlő magja 50 százalékban olajat tartalmaz, amely igen értékes, többszörösen telítetlen omega6-zsírsav (vagy linolénsav). Napjainkban már mind több hazai SPA és wellness szalonban kínálnak szőlőterápiás kezeléseket, ahol szőlővel, borral vagy ezekből készült termékekkel kezelik a vendégeket.
Két régi, szőlő fölhasználásával készült ételünk közül a pekmez (vagy mustméz) keleti eredetű édesség. Készítésekor a mustba sütőtököt vagy birsalmát szeleteltek, és addig főzték, amíg az mézsűrűségűvé nem vált. A tőtike annak a húsos finomságnak a neve, amit úgy készítenek, hogy a szőlő levelébe húsgombócot töltenek.